De Huid

Uw gehele lichaam wordt omhuld door uw huid. Uw huid is daarmee het grootste orgaan. Globaal gezien is uw huid uit drie lagen opgebouwd:
 

 • De opperhuid.
 • De lederhuid.
 • Het onderhuids bindweefsel.


De opperhuid

De opperhuid of epidermis is het buitenste laagje van uw huid. Deze laag bestaat voornamelijk uit zogenaamde hoorncellen. Deze cellen worden constant vernieuwd en verwijderd. De nieuwe cellen ontstaan onderaan de laag en duwen zo de oudere cellen naar boven. De oudste cellen liggen bovenaan en zijn al dood. Toch zijn deze cellen nog wel belangrijk. De zogenaamde celskeletten van deze laag zorgen er namelijk voor dat uw huid moeilijk doordringbaar is voor stoffen en bacteriën van buitenaf. Ook zorgt deze laag ervoor dat uw huid niet zomaar uitdroogt. De buitenste laag zal uiteindelijk verschilferen en verdwijnen, maar dan staat de volgende laag al weer klaar om de taken over te nemen.

In de onderste laag van de opperhuid bevinden zich ook de zogenaamde melanocyten. Deze pigmentcellen maken pigmentkorrels. Uiteindelijk komt het pigment bovenop de hoorncellen te liggen waardoor kwetsbaar materiaal in uw cellen beschermd is tegen zonlicht. 
 

De lederhuid

De tweede laag van uw huid wordt ook wel de lederhuid of dermis genoemd. In de lederhuid bevinden zich bloedvaten, lymfevaten en zenuwen. Deze laag van uw huid, wordt niet constant vernieuwd, zoals dat bij de opperhuid gebeurt. De lederhuid zorgt wel voor de elasticiteit en trekvastheid van uw huid. 
 

Onderhuids bindweefsel

Deze laag scheidt uw huid van uw spieren en pezen in uw lichaam. In deze laag van uw huid bevinden zich vetten, bindweefselschotten, bloedvaten, zweetklieren, talgklieren, haren. 

Uw huid vervult meerdere functies:
 

 • Beschermend omhulsel van uw lichaam.
 • Eerste verdediging van uw afweersysteem.
 • Voorkomen van oververhitting.
 • Voorkomen van onderkoeling.
 • Voorkomen van uitdroging.
 • Tastgevoel.
 • Herkenbaar maken van mensen.
 • Signalering van pijn, warmte en kou.

 

Werking van de huid

Uw huid kan zijn functies vervullen door een samenspel van alle aanwezige onderdelen. De constant vernieuwde bovenste laag zorgt ervoor dat uw vocht, eiwitten en mineralen in uw lichaam blijven. Samen met uw zweetklieren en talgklieren zorgen ze er ook voor dat bacteriën en schimmels op uw huid niet kunnen overleven. Verder kan uw huid via zenuwen aan de hersenen doorgeven of er sprake is van pijn, hitte of kou, waarna uw huid betrokken is bij bijvoorbeeld het reguleren van de temperatuur. Uw huid is belangrijk en moet daarom ook goed verzorgd worden. Problemen met uw huid kunnen grote gevolgen hebben. 

Er zijn verschillende huidaandoeningen waar wij als schoonheidsspecialiste iets aan kunnen doen:

Couperose is een huidaandoening waarbij er een toename is van het aantal zichtbare kleine bloedvaatjes op uw gezicht. Hierdoor kunt u rode vlekken in uw gezicht krijgen. Hoewel couperose totaal ongevaarlijk is, worden de bloedvaatjes of spinadertjes vaak als storend ervaren. Couperose verdwijnt niet vanzelf, maar kan behandeld worden.

Rosacea is een chronische huidaandoening van het gezicht die samen gaat met roodheid en periodes van ontsteking van de huid. Het kan lijken op acne, maar het komt meestal pas vanaf het 30ste levensjaar voor. Rosacea is geen levensbedreigende ziekte en goed te behandelen, maar het komt snel terug wanneer u met de behandeling stopt.

Acne is een ontsteking van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels. Talgkliertjes zitten overal in uw huid, behalve in uw handpalmen en voetzolen. Deze huidaandoening komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes zitten, zoals op je rug en gezicht, met name uw voorhoofd en uw kin. Acne is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Iedereen heeft er weleens last van. Het komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar, daarom spreekt men ook wel van jeugdpuistjes, maar volwassenen kunnen er ook last van hebben. Het is een onschuldige aandoening, maar kan cosmetisch zeer storend zijn en zelfs leiden tot onzekerheid.

Pigmentvlekken zijn pigmentcellen die ‘in de war raken' waardoor uw ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op uw huid.  Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan uw haren, de iris van uw oog en aan uw huid. Pigment beschermt uw huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als u lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat u beter beschermd bent. Een prettige bijkomstigheid is het kleurtje dat u ervan krijgt. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en uw huid veroudert er sneller door. Een droge huid is gevoeliger dan een gezonde huid en kan gaan jeuken of u kunt huiduitslag krijgen.

Een verstoorde natuurlijke huid barrière kan ervoor zorgen dat een huid droog, vet of vochtarm wordt. De barrièrefunctie van uw huid wordt voor een groot deel geregeld door het bovenste laagje van uw huid: de hoornlaag.

Naast deze aandoening raakt de huid door allerlei factoren (milieu, roken, UV-straling etc.) naarmate u ouder wordt toch beschadigd. De schoonheidsspecialiste weet als geen ander welke behandeling en producten uw huid dan nodig heeft. Omdat de huid zich steeds weer vernieuwd is een herhaling van een behandeling voor een optimaal resultaat noodzaak. Afhankelijk van de conditie van de huid en het gewenste resultaat wordt er voor u een passend advies gegeven.